De selfie als nagelbijttherapie

Gistermiddag heb ik mijn nagels gevijld en gelakt, omdat ik heb besloten om definitief met nagelbijten te stoppen. Als ze mooi gelakt zijn, is dat makkelijker. Maar helaas ging ik ‘s avonds tijdens een gezellig dinertje met vrienden toch weer voor de bijl. Het is sterker dan mezelf, die losse velletjes moeten gewoon afgebeten worden. Wat als ik hier het ‘Draaiboek voor gedragsverandering’ van Reint Jan Renes en Sander Hermsen op los laat? In een inspirerend college voor Logeionleden afgelopen donderdag bespraken zij de verschillende stappen uit hun gedragsmodel: Persuasive by Design.

Gewoonten en impulsen
Het verstand zegt dat het geen gezicht is voor een volwassen vrouw om in een gesprek met anderen nagels te bijten. De beslissing om met nagelbijten te stoppen, komt voort uit ‘systeem 2’ in de theorie van Kahneman, de ratio die weloverwogen beslissingen neemt. Helaas is ‘systeem 1’ vaak sterker, dat deel van het brein dat zich laat leiden door impulsen en gewoonten. Renes & Hermsen beschrijven een sociaal-psychologisch onderzoek, waaruit blijkt dat mensen de hele dag door bezig zijn met zelfregulatie: niet toegeven aan verlangens naar eten, slapen, seks, afleiding, een gezellig praatje, etc. Geen wonder, dat dat niet altijd lukt. Helaas kan ik nagelbijten toch niet zo goed in één van deze categorieën thuisbrengen.  De bij het diner aanwezig psychotherapeute suggereerde een tijdje lang bij te gaan houden op welke momenten ik nagelbijt. Op die manier zou je de achterliggende oorzaak op het spoor kunnen komen én ook de oplossing kunnen vinden. Dit sluit aan bij de tip van de auteurs van het draaiboek: onderzoek het daadwerkelijke gedrag.

Automatisch
In het ‘Draaiboek voor gedragsverandering’ wordt onderscheid gemaakt tussen automatisch en gepland gedrag. Bij automatisch gedrag kun je heel ver komen, door de omgeving aan te passen.  Zo was altijd een gedrang van jewelste bij de veerponten in het Amsterdamse IJ tussen mensen die de boot af moesten en op wilden. Dat is nu voorbij, omdat de gemeente duidelijke stroken heeft aangebracht voor de passagiers en de wachtenden. In feite heb ik met de nagellak een dergelijke cue aangebracht. Helaas werkt die in mijn geval niet afdoende. Handschoenen, suggereerde iemand, maar daarbij lijkt het middel me erger dan de kwaal. Nee, met landscaping of nudging kom ik er tot nu toe niet. Wat nog het meest effectief is, zijn de waarschuwingen van mijn man. Maar die is niet altijd in de buurt. Dat is ook wat de auteurs van het draaiboek opmerken ‘organisaties die een intern veranderingstraject doorvoeren, moeten ook niet denken dat werknemers met een paar slimme nudges en leuke spelletjes bereid zijn hun oude gedrag zomaar overboord te gooien’.

Weerstand
Veel gedragsveranderingscampagnes zetten in op kennisoverdracht en een verandering in attitude. Doorgaans met een matig effect. Soms roepen ze zelfs weerstand op. Essentieel is zorgen voor handelingsperspectief – mensen helpen hun voornemen om te zetten in concreet gedrag, liefst in makkelijke, hapklare brokken. Bijvoorbeeld als je graag mee wilt doen aan de Van Dam tot Dam-loop, zorg je voor een overzichtelijk trainingsschema voor elke dag van de week. Hoe vertaal ik dit naar niet-nagelbijten?  Elke dagdeel waarin ik niet gebeten heb, een vinkje zetten?  Na 20 vinkjes mag ik een beloning? Ik merk dat ik in de weerstand begin te schieten. Laat ik eerst het advies van de pschotherapeut maar eens opvolgen en gaan noteren waar en wanneer en onder welke omstandigheden ik in de fout ga. Nu bijvoorbeeld tijdens het typen omdat ik hard aan het nadenken ben.

Dr. Google
Misschien is het nuttig om de medische wetenschap te raadplegen. Wat zegt dokteronline over stoppen met nagelbijten?  Maar liefst 2 miljoen Nederlands blijken te lijden aan onychofagie, oftewel nagelbijten. Dat is nogal wat. ‘Systeem 1’ is meteen geneigd de aandoening minder erg te vinden. Als zoveel mensen het doen? ‘Systeem 2’ corrigeert onmiddellijk en scant het artikel op nieuwe inzichten. Veel van de aanbevelingen zijn bekend, niet haalbaar, te vergaand of te weinig concreet. Deze is misschien interessant: maak regelmatig foto’s van je nagels en bekijk de voor- of achteruitgang. In combinatie met het turven moet dat toch wat gaan opleveren.  Ik gooi de nagelselfie in de strijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2006 - 2024 Cumar | Disclaimer