Kunst als onderdeel van een healing environment

Het nieuwe Jeroen Bosch Ziekenhuis, waar ik op dit moment manager Marketing, Communicatie & Customer Relations ben, wil een healing environment zijn voor zijn patiënten en bezoekers. Warme kleuren, tuinen en veel licht zorgen dat je je welkom en thuis voelt in het ziekenhuis. Ook kunst is erg belangrijk in een helende omgeving. Kunst kan troosten, afleiden, geruststellen, tot nadenken stemmen, vrolijk maken en inspireren. Niet alleen beeldende kunst is belangrijk, maar ook muziek en theater. Dankzij de steun van de Stichting Vrienden van het Jeroen Bosch Ziekenhuis en de samenwerking met culturele instellingen in de stad maakt kunst deel uit van het ziekenhuis. Je zou kunnen in die zin kunnen spreken van een healing community.

Het Noord-Brabants museum gaf beelden in bruikleen voor de binnentuinen. De conservator van het Noord-Brabants museum en die van het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch adviseren bij de samenstelling van de wisselexposities. In het najaar komt er een expositie met museum Jan Cunen in Oss. De Stichting Vrienden van de Kamermuziek ‘s-Hertogenbosch organiseert samen met ons elke derde zondagmiddag van de maand een concert. Het Theater aan de Parade benadert ons voor activiteiten rond bepaalde voorstellingen, zoals ‘Help, mijn vrouw is zwanger’ of de Hormonologen. Binnenkort gaan we praten bij museum Slager. Allemaal samenwerkingsvormen, die zijn ontstaan door te gaan praten. “In ons ziekenhuis komen jaarlijks twee miljoen patiënten en bezoekers. Is dat interessant voor jullie? Wat zouden we samen kunnen doen?”.

Daarbij schuwen we het experiment niet. Niet alles lukt meteen. Op 16 mei jl. hadden we een openbaar interview met de twee kunstenaressen die op dit moment op de boulevard exposeren: Manita Kieft en Danielle van Broekhoven. Manita Kieft maakt prachtig keramisch werk, met een bijzondere associatieve betekenis. Van Broekhoven maakt schilderijen die zijn ontstaan uit herinneringen aan plaatsen, wandelingen of de natuur.

Het interview was bedoeld om publiciteit te genereren rond de tentoonstelling en meer achtergrondinformatie te geven over het werk, zodat mensen er nog beter van konden genieten. Aan die publiciteit moeten we nog wat meer werken, maar het interview zelf was erg interessant. Er is een kort filmpje van gemaakt, dat op het you tube-kanaal van het ziekenhuis is geplaatst. Ook dit filmpje kan professioneler. Maar we leren ervan en de volgende film zal er ongetwijfeld beter uitzien.

De volgende expositie is met vijf eind-examenkandidaten van Academie St. Joost, van wie er eentje de JBZ-Award heeft gewonnen. Wie dat is, weten we nu natuurlijk nog niet. Dat wordt bekend tijdens de diploma-uitreiking op 28 juni. In de jury zitten Jan van Hoof van galerie Van Hoof, Peter Sleijffers van de Stichting Vrienden JBZ die de prijs mogelijk maakt, en ik. Op 31 augustus houden we een openbaar interview met deze jonge kunstenaars. Dat wordt vast leuk en ik ben ervan overtuigd dat medewerkers,  patiënten en bezoekers ook weer heel erg gaan genieten van deze expositie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2006 - 2024 Cumar | Disclaimer