Alle vegetariërs naar de huisarts

Onlangs werd ik door mijn zorgverzekeraar uitgenodigd om mee te doen aan de nationale gezondheidscheck. In de wetenschap dat dit soort checks niet zoveel zeggen, negeerde ik aanvankelijk het verzoek. Toen de reminder kwam, besloot ik mee te doen. Uit nieuwsgierigheid en omdat ik toch wel graag de 100 wil halen. Eind oktober deed ik naar aanleiding van een artikel in Trouw mee aan een life expectancy test, Living to 100. Ik zou 98 worden, en één van de risico’s die mij van de 100 afhouden is, dat ik geen jaarlijkse gezondheidscheck toe, aldus de life expectancy calculator.  Dus stortte ik mij op het Preventiekompas.

APK
Het Preventiekompas inclusief bijbehorend Preventief Medisch Onderzoek wordt gepresenteerd als een APK voor je lichaam, met als doel tijdig veel voorkomende ziekteprocessen op te sporen. Tevens word je de weg gewezen naar een gezondere levensstijl. Als vegetariër, matige drinker, regelmatig sportend, altijd op de fiets en met de trein in plaats van de auto dacht ik weinig te vrezen te hebben. Maar je weet nooit. Ik worstelde mij door de ellenlange vragenlijst heen, mat buikomvang en bloeddruk en deed mee aan het uiterst omslachtige bloed- en andere materialenonderzoek. Met sommige vragen had ik wel wat moeite. Met name de vragen over mijn voedingspatroon, sloten niet echt aan bij mijn lifestyle. De vragenlijst bood helaas geen ruimte om daar een opmerking over te maken.

Huisarts
Nadat ik eindelijk alles goed had ingevuld en ingestuurd, ontving ik de uitslag. Drie gezondheidsrisico’s werden gesignaleerd. Ik moest minder drinken – OK. Aanbevolen werd max 1 per dag gemiddeld, terwijl ik 2 als max hanteer. Ik moest meer groente eten.?? Wellicht heb ik iets verkeerd ingevuld, want als vega eet ik dagelijks juist heel veel groente. Het laatste advies was het opmerkelijkst. Mij werd aangeraden naar de huisarts te gaan, omdat ik had aangegeven een grote afkeer (walging) te hebben van het eten van vlees. De toelichting legt uit dat mensen die ineens een afkeer van bepaald voedsel hebben, vaak ziek zijn. Ineens? Hoe zo, ineens. Dat stond niet in de vraag. Ik ben al 45 jaar vegetariër! Over een gezondheidsrisico dat ik wel had ingevuld (last van mijn knie) werd niets gezegd.

Bias
Uiteraard heb ik de organisatie laten weten, dat ik de vragenlijst nogal suggestief vind en dat deze beter afgestemd dient te worden op een moderne lifestyle:  bijna elk bewust levend mens tegenwoordig is op zijn minst flexitariër. Of ben ik dan gebiased? Tot nu toe geen respons. Het kompas beoogt een wetenschappelijk gevalideerde aanpak te zijn, maar ik heb daar mijn twijfels bij. Uit gedragswetenschappelijk onderzoek is bekend, dat een advies onvoldoende is om iemands lifestyle te veranderen. Stel, dat ik slecht zou eten en te weinig zou bewegen: ga ik dan na zo’n constatering iets anders toen? De analyse moet gevolgd worden door een persoonlijke beweeg- of eetplan. Vegetariërs naar de huisarts sturen is onzinnig. Zelf maar de huisarts opgezocht voor mijn knie, om weer lekker te kunnen bewegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2006 - 2024 Cumar | Disclaimer