We love Books

Fotograaf Johanna Kessler portretteerde in een periode van twee jaar tientallen boekenliefhebbers uit Nederland en België. Op 9 maart vindt de boekpresentatie plaats van het boek dat daaruit voortgekomen is We love books. Vijftig geheel verschillende mensen in de leeftijd van 19 tot 101 jaar vertellen in dit boek wat boeken in hun leven betekenen. Het boek is te bestellen via Uitgeverij Wijdemeer en zal hopelijk heel veel mensen inspireren om van boeken te houden. Eén van geportretteerde boekenliefhebbers is Celia Noordegraaf, voor wie lezen van kinds af aan een eerste levensbehoefte is. Dit is haar verhaal.

“Toen ik klein was, besteedde ik al mijn zakgeld aan boeken. Ik kreeg een dubbeltje per week. Een prismapocket kostte 1 gulden en vijfentwintig cent. Dat was dus best wel even sparen. Op een dag zag ik in de boekwinkel een ingebonden boek met een rode band, dat me ontzettend leuk leek. Het heette Pippi Langkous en kostte 2,50. Na lang twijfelen besloot ik nog even door te sparen en het was inderdaad een geweldig boek.

Als kind had ik twee passies: lezen en zwerftochten maken door de natuur. Ik vond het leuk steeds verder te gaan, tot ik bijna niet meer wist waar ik was en dan toch de weg weer terug te vinden. Door te lezen kwam ik aanraking met andere, fascinerende werelden. Het oude China bijvoorbeeld door Kleine Sjang. Misschien voelde ik me daardoor zo aangetrokken tot Pippi, die immers ook de hele wereld had bereisd.

Mijn eigen wereld vond ik niet zo leuk. De meisjes uit mijn klas pestten mij: ik liep te recht, praatte te netjes, had niet de goede kleren aan… Wat fantastisch, toen er een bibliotheek kwam in het dorp waar ik woonde. Wat kwam ik daar veel mooie boeken tegen. Gelukkig heb ik maar vijf jaar gewoond in het dorp waar ik werd gepest. We gingen weer verhuizen en ik kreeg een nieuwe kans.

Boeken bezitten is voor mij geen doel op zich. Ik koop boeken omdat ik ze graag wil lezen, maar ik leen ze ook van vrienden of uit de bibliotheek en deel ook graag met anderen. Het belangrijkste is, dat ik iets te lezen heb. Ik lees een beetje thematisch:  een poosje Japanse literatuur, dan weer Joods-Amerikaans, de Spaanse burgeroorlog,  China. De boeken van Mo Yan bijvoorbeeld. Alles van Louis Couperus of Margaret Atwood. Primo Levi. Ik lees de literatuur van het land waar ik naar toe ga, of waar ik ben. Op Cuba lees ik de partijkrant én koop ik tweedehands een roman van een Cubaanse schrijver. Door te lezen, begrijp ik beter in wat voor land ik ben.

Er zijn tijden geweest, dat ik een boek per dag las. Maar op een gegeven moment, vond ik dat ik meer zelf moest gaan leven in plaats van te leven in boeken. Nu lees ik nog maar één boek per week gemiddeld, en geniet ik ook van andere dingen in het leven. Mijn familie, mijn werk, sport, film, theater…

Pippi’s creativiteit en durf om dingen te ondernemen, hebben me altijd geïnspireerd. Ik ben iemand geworden die haar ideeën in daden durft om te zetten, waarmee ik mezelf en anderen gelukkig kan maken.”

2 gedachten aan “We love Books”

 1. Mooi, Celia. Dank voor het delen!
  Ik herken mijzelf ik het vele lezen als kind. Voor mij had het de functie om me terug te kunnen trekken en te kunnen rusten. De vele indrukken en interacties die de wereld bood, buiten het poldereiland van mijn ouders, konden zo betijen. De natuur had / heeft die functie ook voor mij. Geen zwerftochten, maar observeren.
  Ik voel ook een parallel met het ontdekken van de bibliotheek! Meteen uit school boeken halen, en nog nieuwe voordat hij diezelfde middag weer sloot ;-).
  Ook nu lees ik nog heel graag. We spraken elkaar ooit eens over ‘The Circle’, die staat nog steeds op mijn lijstje. Wel worden mijn ogen minder, wat het lezen in de avond helaas echt lastiger maakt.
  Hartelijke groet,
  Christel

  1. Ha Christel, dank voor je reactie! Wat jammer dat lezen in de avond lastiger wordt, toch de favoriete tijd om te lezen. Las net ‘De monnik van Mekka’ van dezelfde schrijver als ‘The Circle’, Dave Eggers. Ook weer een bijzonder boek. Mooi om te ontdekken dat er gelukkig nog meer mensen zijn die van lezen houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2006 - 2024 Cumar | Disclaimer