Voorlichting ≠ reclame

Is het in deze tijd van gedeelde besluitvorming nog wel passend dat mensen voor informatie over medicijnen afhankelijk zijn van zorgverleners?  Die vraag stelde ik bij de Publieke Tribune, een nieuw programma op NPO 2, afgelopen zondag 24 maart om 17.10 uur. De conclusie is dat de informatievoorziening over medicijnen beter kan en een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van onder andere zorgverleners, apothekers, zorgverzekeraars, farmaceuten en patiëntenorganisaties.

“Bedoelt u ook dat de farmaceutische industrie reclame zou moeten mogen maken, vraagt presentator Coen Verbraak.  “Nee, geen reclame maar wel voorlichting, zodat patiënten zich zelfstandig een oordeel kunnen vormen”, antwoord. Als hoofd Communicatie in een topklinisch ziekenhuis was patiëntenvoorlichting voor mij een belangrijk aandachtsgebied. Waarom heet het opeens reclame als een farmaceutisch bedrijf dat doet?

Ziekenhuisapotheker Bart van den Bemt is het roerend met me eens dat er meer informatie over geneesmiddelen bij patiënten moet komen.  Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de patiënten de medicatie niet goed gebruikt en dat komt deels door te weinig informatie. “Het heeft geen zin om te zwartepieten aan wie dat ligt. We moeten het oplossen”, aldus Van den Bemt. Als zorgverleners en zorgorganisaties moeten we ervoor zorgen dat er duidelijke informatie beschikbaar komt. Niet alleen folders, maar ook video’s en andere communicatiemiddelen die patiënten helpen hun medicijnen op de goede manier te gebruiken. Als patiënten hun verantwoordelijkheid pakken en zich goed informeren, komt er daadwerkelijk ruimte voor gedeelde besluitvorming.

Ook panellid Dianda Veldman van Patiëntenfederatie Nederland benadrukt het belang van samen beslissen en het belang van goede informatie door de arts in de spreekkamer. De arts moet ook aangeven waar meer informatie te vinden is. Ze staat open voor een vervolggesprek bijvoorbeeld samen met de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen om de informatievoorziening voor patiënten over geneesmiddelen te optimaliseren. Die uitdaging pakken we op! #patiëntenvoorlichting #SharedDecisionMaking #CGR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2006 - 2024 Cumar | Disclaimer