Oratie ‘De taal van strategische communicatie’ online

Corona heeft impact op vrijwel alle onderdelen van de samenleving. Zo zou op 1 oktober 2020 de uitgestelde oratie van prof. dr. Christian Burgers plaatsvinden. De eerste oratie die weer zou plaatsvinden sinds het begin van de pandemie,  geheel volgens het coronaprotocol. Als gevolg van de aangescherpte maatregelen die kort daarvoor werden afgekondigd, kon echter ook dat niet doorgaan. Christian Burgers besloot razendsnel, zijn oratie vanuit huis uit te spreken.

Een aantal rituelen kwam daardoor te vervallen, maar de essentie bleef overeind. Een enthousiaste hoogleraar in de speciaal voor hem gemaakte toga in de stijl van de Universiteit van Amsterdam, die zijn rede voorleest en eindigt met de woorden ‘ik heb gezegd’. En daarmee aan de academische gemeenschap, het beroepenveld en het algemeen publiek duidelijk maakt waar hij voor staat.

Een oratie, of ook wel inaugurele rede, is een taalhandeling. Met het uitspreken van deze openbare rede aanvaardt een hoogleraar zijn ambt. In zijn rede ontvouwt de hoogleraar doorgaans zijn onderzoeksprogramma voor de komende jaren. Hij geeft zijn visie op het vak en kondigt aan wat hij of zij denkt bij te gaan dragen aan de wetenschap. Als bestuurslid van Logeion en lid van het curatorium van de Leerstoel mocht ik de oratie inleiden en uitleiden. De Leerstoel Strategische Communicatie aan de Universiteit van Amsterdam is namelijk een bijzondere leerstoel, ingesteld vanuit Logeion, de beroepsvereniging van communicatieprofessionals mede mogelijk gemaakt door Partners en Vrienden van de Leerstoel.

Voordeel van de online oratie is, dat hij door een onbeperkt aantal deelnemers kon worden gevolgd en terug kan worden gekeken. Via deze link kun je terugkijken!

De volledige tekst van de oratie is ook te downloaden.

Een kort verslag van mijn hand vind je op de website van Logeion.  

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2006 - 2024 Cumar | Disclaimer