Ondernemend onderwijs

Sinds begin dit jaar werk ik een aantal dagen per week voor het Graafschap College, een ROC in de Achterhoek. Het valt me op hoe ongelooflijk belangrijk zo’n mbo-instelling voor de regio is. De missie ‘excellent onderwijs voor een innovatieve regio’ maakt het Graafschap College meer dan waar. Wellicht ben ik een beetje bevooroordeeld, omdat ik ben aangetrokken om te communiceren over de strategie. Maar ik kom heel veel innovatieve projecten tegen, bevlogen studenten, en betrokkenheid van en bij de regio.

Projecten
Bij ‘het idee’ bijvoorbeeld ontwikkelen studenten marketing & communicatie, verpleging, techniek & informatica oplossingen voor knelpunten in de zorg. Andere studenten bedenken hoe ze een winkelgebied kunnen branden. Er worden een piepschuimen huis gebouwd, solar boats, robots, ga maar door. Het project 3D-metaalprinter heeft ervoor gezorgd dat in de Achterhoek één van de drie modernste printers van de wereld staat. De andere twee staan resp. bij Boeing in de VS en Rolls Royce in de UK.  Achterhoek Nieuw Werk bijvoorbeeld verbetert de mobiliteit in de regio. Docenten ‘teachers in the lead’ organiseren kenniscafés, waarbij ze zich verdiepen in ondernemend onderwijs. Ik geniet ervan om te zien hoe het mbo-onderwijs in beweging is.

Drie O’s
Van oudsher is in de Achterhoek veel maakindustrie, waardoor het Graafschap College een grote afdeling Techniek & Informatica heeft. Heel boeiend, wat er op dit moment allemaal in de oude DRU-fabriek in Ulft gebeurt. Afgelopen week had ik een overleg met het aldaar gevestigde Regio 8, in verband met een  samenwerking met de opleidingen Marketing & Communicatie, Media & Vormgeving én de afdeling Communicatie. Studenten gaan onder leiding van Regio 8 onder meer Graafschap Vlogs maken. Na het overleg stuitte ik al googlend op een programma van Regio 8: de Achterhoeker van de Maand. In een spontane actie besloot ik hiervoor René van Gils op te geven, de bestuursvoorzitter van het Graafschap College. Hij is aanjager en stimulator van veel van die innovatieve projecten en zit zo ongeveer in elk netwerk. René weet onderwijs, ondernemers en overheden als geen ander te verbinden.

Ondernemend
Al snel werd ik door de radiomaker gebeld. Hij vroeg me drie mensen op te geven die telefonisch of live in de studio iets over René zouden kunnen vertellen. De bestuursvoorzitter werd met een smoes naar de studio gelokt. Uiteraard zocht ik naar gesprekspartners uit de wereld van onderwijs, ondernemers en overheid. Loes van der Meijs, burgemeester van Doesburg, Wybren Jouwsma, oprichter van Bronkhorst High Tech en Henk van der Esch, voorzitter van Achterhoek VO, een samenwerkingsverband van 12 scholen voor voortgezet onderwijs wilden alle drie direct meewerken. Het leverde een leuke uitzending op vanmorgen, die via uitzending gemist nog terug te luisteren is. Geen wereldnieuws, maar wel weer een mooie gelegenheid om een voorbeeld te laten zien van ondernemend onderwijs in samenwerking met de regio.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2006 - 2024 Cumar | Disclaimer