Toen ik in 2007 in Den Bosch begon als communicatiemanager, was mijn opdracht het onlangs gefuseerde Jeroen Bosch Ziekenhuis flink op de kaart te zetten. Waarvoor gaan mensen naar een ziekenhuis, vroeg ik mij af. Uiteindelijk is dat natuurlijk voor de dokter. Maar wie is die dokter? Omdat ik van schrijven hou en ook zelf wel een beetje nieuwsgierig ben, begon ik een rubriek op de website: Ken je dokter. Hoe ben je in het vak terecht gekomen, wat houdt ‘t precies in en wat zijn de trends en ontwikkelingen? Want wie weet nu precies wat een internist doet of een intensivist? Elke week interviewde ik een andere dokter. Die gesprekken bleken van onschatbare waarde. Ik ontdekte de enorme passie en drive van dokters voor hun vak.
Op de toenmalige locatie Carolus ontmoette ik Mieke Kerkhof, een gynaecologe met een grote bos krullen en veel gevoel voor humor. Miekes spreekkamer bevatte rijen historische boeken, bordjes met gekke opschriften – Dames, wilt u hier alvast uw broekje uittrekken – en tal van bijzondere voorwerpen. Haar passie voor het vak uitte zich niet alleen in een grote deskundigheid, maar ook in haar voorliefde om allerlei zaken te verzamelen die met de geschiedenis van haar vak te maken hadden. Gekke uitspraken, anecdotes, enge instrumenten….
Mieke valt het ongerijmde van sommige alledaagse situaties op, zoals een bord aan het begin van een straat: ‘Doodlopende weg m.u.v. Crematorium’. Daar maakt ze dan foto’s van, die soms worden uitgegeven als ansichtkaart. Met zo’n gevoel voor humor is het geen wonder dat zij menig hedendaagse cabaretier tot haar vriendenkring mag rekenen.
Mieke is gefascineerd door taal. Nooit leest ze de krant zonder een schaar in de buurt, vertelde ze mij. Alle gekke koppen en uitspraken knipt ze uit en stuurt ze toe aan mensen op wie ze in haar ogen op van toepassing zijn. In de loop van de jaren ontving ik met de regelmaat van de klok kaartjes en cadeautjes vanuit allerlei windstreken. Dat doet ze niet alleen bij mij, maar ook bij anderen. Dokter Kerkhof is een gulle vrouw, die anderen rijkelijk laat delen in haar bevlogenheid. Ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie heeft zij een enorme verzameling anecdotes en verhalen uit de rijke historie van de gynaecologie gebundeld en in eigen beheer uitgegeven. Niet alleen de anecdotes uit haar eigen praktijk staan erin, maar ook die van vele collega’s. Het heeft heel wat bloed, zweet en tranen gekost om de bundel uit te geven. En guess what, de eerste oplage is weggevlogen. Het boek Tussen gemak & genoegen heeft een overweldigende stroom positieve reacties opgeleverd. Zo verdiend voor deze geweldige vrouw die binnenkort Nederland gaat veroveren.
Uitgeverij Nieuw Amsterdam gaat komend voorjaar een handelseditie van haar boek uitbrengen, juicht ze in een What’s app-bericht. Ga je mee naar het boekenbal? In het flexibele spreekkamercentrum van het nieuwe ziekenhuis kon Mieke al die historische spulletjes niet meenemen. Maar in haar boek komen ze minstens even goed tot zijn recht. “De humor in ons vakgebied houdt ons op de been. Het is deels een uiting van stress, frustratie en onvermogen omdat Moeder Natuur ons van alles flikt ”, schrijft Mieke in haar Ten Geleide. Haar boek is een monument voor alle dokters. En een monument voor Mieke zelf over wie alleen al een boek te schrijven zou zijn. Het ziekenhuis deelt stiekem een beetje mee in de roem.
Mieke, een vrouw om nooit te vergeten.