Liefde voor boeken springlevend

Johanna Kessler

Een betere timing is niet denkbaar voor een boekpresentatie van een boek over boekenliefhebbers. Op 8 maart aan de vooravond van de boekenweek heeft zich in boekenwalhalla Scheltema in Amsterdam een bijzonder gezelschap verzameld rond fotografe Johanna Kessler. Een groot deel van de 50 geportretteerde boekenliefhebbers in ‘We love books’ is aanwezig en een aantal van hen betreedt het podium.

Carl Haarnack (p. 100) verzamelt boeken over de Europese koloniale geschiedenis in Suriname. Hij vertelt over een heel bijzonder fotoboek van Prince Ronald Bonaparte, dat hij in zijn bezit heeft. Deze kleinzoon van de broer van Napoleon kijkt in het boek met een antropologische blik naar de Wereldtentoonstelling van Surinaamse inboorlingen op het Museumplein in 1883. In hedendaagse ogen shocking discriminerend, maar ook een begin van serieuze beschrijving. De Surinamers hebben in dit boek bijvoorbeeld namen, in eerdere boeken niet. Boeken – zeker zo’n lijvig werk als Les habitants de Suriname – maken de geschiedenis tastbaar. Boekenkasten vertellen heel veel over wie je bent, betoogt biografe Eva Rovers op aanstekelijke wijze. Toen zij de biografie van Helene Kröller-Müller schreef, ontdekte dat haar beroemde schilderijenverzameling nooit had kunnen ontstaan zonder de boeken die haar geest hadden gevormd.

Zintuigen
Hoogleraar Boekwetenschap Lisa Kuitert schreef een aansprekend essay in ‘We love books’. Tijdens de boekpresentatie vergelijkt zij het lezen van een papieren boek met een e-boek. Zal het schermlezen het winnen van het lezen van papier? Het lijkt niet waarschijnlijk, als je haar beeldende beschrijving van de voordelen van het papieren boek op je in laat werken. Een papieren boek is een zintuiglijke ervaring. The real thing! Er blijken zelfs parfums en geurkaarsen te zijn met de geur van oude boeken.

Social design
Na het verhaal van social designer Ilse Meulendijks weet je het zeker. Het boek heeft toekomst. In 2017 afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven legt zij zich samen met Anna van den Berg (p. 133) toe op het ontwerpen van boeken. Tijdens haar afstudeerstage in Athene ontdekte zij daar tal van ambachtelijke boekbinders en – drukkers. Pendelend tussen Athene en Eindhoven maakt ze nu samen met Anna boeken. ‘Dappere mensen’ met collages van Inez van Vuuren is het eerste boek van de Publikators. Een boek als een kunstwerk.

Impuls
Dank Johanna Kessler voor het bijeenbrengen van deze bijzondere mensen. Een prachtige impuls voor de liefde voor het boek. Hopelijk brengt het veel mensen op het idee om toch nog wat vaker een boek in te kijken. Voor wie na aankoop van het boek denkt een kapot boek te hebben gekocht: dat is de bindwijze. Met opzet is gekozen voor een bewerking waarbij de rug los is van het boek. Op die manier komen de foto’s over twee bladzijden mooier uit.

Anna van den Berg (l) en Ilse Meulendijks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2006 - 2024 Cumar | Disclaimer