Het verschil tussen hardlopen en golf

Hardlopen is bij uitstek een sport voor mensen met een hoog adrenaline-niveau, zoals ik. De licht gestresste gemoedstoestand van de druk bezette mens, sluit prima aan bij de inspanning die van de hardloper verwacht wordt. En o wonder, al lopend, raak je in een cadans;  ontstaat evenwicht; ontstaat rust. Tegen het einde van je trainingsrondje ben je alle stress kwijt en is alle spanning eruit gelopen. De laatste tijd lukt het om twee, drie keer per week ’s ochtends de polder in te gaan. De natuur is prachtig zo ’s ochtends vroeg en alle ochtendpijntjes verdwijnen onder het lopen. Na afloop ga ik onder de douche en begin ik met een lekker gevoel aan mijn dag, dat bijna de hele dag aanhoudt.

Hoe anders bij golf. Als ik daar gehaast aan komt racen en op de driving range als een mitrailleur mijn ballen wegschiet, bak ik er niets van. Bij golf hoort rust. Eigenlijk hoor ik al ver voor ik naar de golfbaan ga, in een ontspannen gemoedstoestand te geraken. Al mijn dagelijkse beslommeringen los te laten en me alleen nog te concentreren op de bal en te genieten van de natuur om me heen. Voor golf moet je de tijd nemen. Waarom vind ik dat eigenlijk zo moeilijk?

Tijdens de golfles vandaag ging het over het opbouwen van een golfroutine. Je komt aanlopen, kijkt goed hoe je de bal wilt slaan, neemt het innerlijke besluit dat je dat gaat lukken en maakt een aantal oefenswings. Tijdens het maken van de oefenswing werd ik me ervan bewust, dat ik vaak veel te snel de volgende bal wil slaan. Alsof het de tweede keer beter zal gaan, omdat ik er niet te veel over nadenk. Het tegendeel is het geval. Tijdens de oefenswing ontdek je dat je langzamer moet vegen of minder hoog moet opzwaaien. Je lichaam ervaart wat het beste is, en daarna sla je je slag. Die routine brengt rust. Niet meteen handelen, maar eerst even uitproberen. Misschien zou dat door de dag heen, ook wel nuttig zijn. Veel te vaak hol ik onmiddellijk achter allerlei ballen aan, in plaats van de bal even rustig te laten liggen.

Waarom wil ik eigenlijk zoveel ballen in de lucht houden? Ik denk dat ik die vraag maar even rustig laat liggen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2006 - 2024 Cumar | Disclaimer