Golfen is netwerken

Een oudere dame leerde als jong meisje  golfen. Haar ouders vonden dat bij haar opvoeding passen. Maar toen ze in de jaren ’50  in Groningen ging studeren, durfde ze niet te zeggen dat ze kon golfen uit angst daarmee te worden gepest.

Pas heel veel later durfde ze het weer op te pakken en nu golft ze nog steeds met veel plezier.  Gelukkig is er anno 2022 het een en ander veranderd, maar nog steeds golfen er significant minder vrouwen dan mannen. Zo’n 33% van alle golfers is vrouw, zegt de NGF, de sportbond voor golfers. Is dat erg? Toch wel. Heel veel mannen gebruiken golf voor hun zakelijke contacten. Ze doen rustig door de week mee aan een business event omdat ze weten dat ze daar gelijkgestemden ontmoeten en er voordeel van hebben in hun werk. Vrouwen zullen dat veel minder snel doen. Daardoor lopen ze contacten mis en kunnen mannen makkelijker zeggen dat ze geen topvrouwen kennen.

Brutaal

Bij golfvereniging Spandersbosch waar ik mij als voorzitter voor inzet, ligt de verhouding iets gunstiger: 60-40. Maar we hebben gezien de historie dan ook een naam hoog te houden op dit punt. In de jaren ’80 is het initiatief voor de golfsport op deze plek genomen door vier ondernemende vrouwen. “We moesten wel brutaal zijn”, zegt één van hen tegen de Gooi en Eemlander tijdens de lustrumviering in april van dit jaar. Het mannelijke bestuur van de hockeyvereniging aan wie ze om een hoekje gras vroegen, was mordicus tegen. De dames zetten door en veertig jaar later is er een bloeiende vereniging. Maar vrouwen in de leeftijdsgroep 30 tot 40 zijn er weinig. Daarom doen we graag mee met een pilot van de NGF om meer vrouwen aan het golfen te krijgen. Want om te blijven golfen, is het heel belangrijk om golfmaatjes te hebben.

Ladies, let’s tee up

Onder het motto ‘Ladies, let’s tee up’ is de NGF dit voorjaar een campagne gestart om meer vrouwen enthousiast te maken voor golf. Vrouwen maken tijdens een First Date op een leuke manier kennis met de golfsport en kunnen daarna intekenen op een 8-weeks introductieprogramma. Golf wordt aangeboden als een sociaal event, waarbij ook een belangrijke rol is weggelegd voor de gastvrouw. Bij ons is dat Lola Herb. Zij is in coronatijd gaan golfen, gepassioneerd geraakt voor de sport en nog maar zeer recent lid geworden. Ik sprak erover met een jonge vrouw die Finance studeert en binnenkort stage gaat lopen bij een M&A-agency. Ze reageerde meteen enthousiast, het leek haar handig voor haar zakelijke netwerk om te kunnen golven. Is er in zeventig jaar dan toch iets veranderd? Ik hoop het maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2006 - 2024 Cumar | Disclaimer