Geef ook het goede voorbeeld

Jaarlijks wordt wereldwijd tijdens de Lung Awareness Month aandacht gevraagd voor de verschrikkelijke gevolgen van roken. Ook vanuit Roche. Vorig jaar besloot het longteam het over een andere boeg te gooien.

Roche sloot zich aan bij de Alliantie Nederland Rookvrij en ontwikkelde een campagne gericht op het ideaal van de Rookvrije Generatie. Als we ervoor kunnen zorgen, dat kinderen en jongeren niemand in hun omgeving zien roken, wordt mogelijk voorkomen dat de generatie die nu opgroeit, straks niet rookt. Op rookvrijegeneratie.nl vertel ik meer over het hoe en waarom.

Wat niet in het artikel staat, is hoe de campagne ontstaan is. Hugo van den Hurk van Everybody likes penguins, de bedenker van de campagne, was op een bruiloft in Italië. De sfeer was geweldig. Buiten, aangenaam weer, drankje, leuk gezelschap. Op zo’n moment wil je wel eens sigaret opsteken, ook als je normaal niet rookt. Opeens zag hij hoe de kinderen die om de grote mensen heen aan het spelen waren, stokjes van de grond opraapten en rookbewegingen maakten. Zien roken, doet roken, besefte hij plotseling. Die gedachte is uitgewerkt in het campagnefilmpje.

De campagne richt zich op ouders met kinderen én op ziekenhuizen. Ziekenhuizen zijn bij uitstek een omgeving waar mensen ontvankelijk zijn voor een boodschap over gezondheid. Alhoewel ik uit mijn eigen ervaring bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis weet hoe moeilijk het is, om zelfs patiënten ervan te weerhouden voor de ingang van het ziekenhuis te gaan roken. We probeerden letterlijk van alles: ludieke acties, handhaving… Anno 2020 zijn steeds meer ziekenhuisterreinen rookvrij en geven dat met borden aan. Maar om het ideaal levend te houden is steeds weer behoefte aan een nieuwe impuls. Bij Tergooi namen we een filmpje op met kinderarts Carole Lasham, die zeer gedreven is  als het gaat om roken en kinderen. Dat wordt nu vertoond op de schermen in het ziekenhuis.

Op 29 januari vond een actiedag plaats in Rotterdam in samenwerking met Erasmus MC, Sophia Kinderziekenhuis en Erasmiaans Gymnasium. Tweedejaarsleerlingen bereidden samen met acteurs van acteurscollectief Kapok performances voor en kregen die dag een workshop over het omgaan met groepsdruk. Op de middelbare school zijn ouders waarschijnlijk minder belangrijk, en telt vooral wat andere kinderen doen. Ruim 20 jaar geleden was ik projectleider op een hogeschool met als doel te voorkomen dat overal in de school gerookt werd. Niemand hield voor mogelijk dat het zou lukken. Gelukkig was er één directeur die in mij geloofde en achter mij ging staan. Het was mijn eerste hogeschoolbrede cultuurveranderingsproject, en het lukte. Over 20 jaar is er hopelijk geen kind meer, dat begint met roken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2006 - 2024 Cumar | Disclaimer