Effectief communiceren voor medici

Eind vorig jaar verscheen een boek van de Zwolse kinderarts Paul Brand ‘Dansen met de dokter’. In dat boek breekt hij een lans voor gedeelde besluitvorming door arts en patiënt. Bij een oplossing die past bij de patiënt, wordt een behandeladvies beter opgevolgd dan bij een eenzijdige beslissing door de dokter, zo blijkt uit onderzoek. Op zich geen opzienbarende bevinding, maar waarom gebeurt het dan niet?

In een artikel in de Volkskrant op 23 oktober 2016 geeft Brand aan dat veel artsen niet weten hoe dat moet. Daarom bepleit hij meer aandacht voor communicatie met de patiënt. Niet alleen in de opleiding voor medisch specialisten, maar ook in de bijscholing van medisch specialisten die nieuwe specialisten opleiden. Brand: “Je kunt medisch studenten iets moois leren, maar als de gevestigde orde doorgaat als altijd en niet voordoet hoe het moet, is trainen zinloos. Dan gaan artsen in opleiding het gedrag van hun opleiders volgen en dat rolmodel is heel krachtig.”

Gedragsverandering
Het artikel bracht mij op het idee om te gaan onderzoeken wat er op dit gebied aan bijscholing is voor medisch specialisten en zo nodig, iets te gaan ontwikkelen. In die zoektocht ontmoette ik Genieke Hertoghs en Harrie van den Berg. Zij richten zich in hun communicatietrainingen op het daadwerkelijk veranderen van gedrag en baseren zich daarbij op de inzichten van psycholoog en Nobelprijswinnaar Daniël Kahneman. Samen hebben we een aanbod ontwikkeld voor medisch specialisten. Nu zijn we op zoek naar een zorginstelling om een pilot te doen met 6-12 artsen.

Gedeelde besluitvorming
Is ‘gedeelde besluitvorming’ in jouw zorginstelling een thema en denk jij dat er in jouw zorginstelling artsen zijn, die zich op dat gebied verder zouden willen ontwikkelen? Dan komen we graag met jou in contact om daarover te praten. ‘Effectief communiceren voor medici’ draagt bij aan een betere arts-patiëntcommunicatie en verbetert ook de communicatie tussen artsen onderling. Op http://genieke.com/training-voor-medici/ vind je meer informatie over de training.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2006 - 2024 Cumar | Disclaimer